Рубрики | Nezařazené, Video, Zprávy

Метки | , , , , , ,

Putin nařídil humanitární pоmoc pro syrské Aleppo – video

01 srpna 2016, admin

Rusko se chystá osvobodit Aleppo, nejprůmyslovější město Sýrie. Dle ministra Šojgu dal Putin rozkaz vytvořit pro civilní obyvatelstvo tři (dnes už 7) humanitární koridory, aby z města mohlo odejít. Další, koridor je připraven pro ozbrojence, co se chtějí vzdát a odevzdat zbraně. V humanitárních koridorech jsou otevřena místa s teplou stravou a zdravotnickou pomocí.

SojguKoridor pro ozbrojence bylo nutné otevřít z důvodu nespolupráce ze strany USA, která odmítá sdělit, kde jsou teroristé z Džabchat an Nusry a kde je Syrská osvobozenecká armáda.
Rusko tak zatím neví, kde má bombardovat a kde ne, Proto všichni bojovníci, kteří nenáleží k armádě Asada se mohou zachránit a odejít čtvrtým koridorem. Ostatní si svůj osud vybrali sami.

„Mnohokrát jsme vyzývali proti sobě stojící strany k usmíření, ozbrojenci ale pokaždé porušovali režim klidu zbraní, ostřelovali obce, útočili na pozice vládních vojsk. A ve městě Aleppu a na jeho předměstích se tak vytvořila složitá humanitární situace“, řekl ministr obrany RF Sergej Šojgu.

„Za účelem poskytnutí pomoci civilním obyvatelům, z nichž se stali rukojmí teroristů, a také kvůli ozbrojencům, kteří se rozhodli složit zbraň, otevíráme spolu se syrským vedením tři humanitární koridory“, řekl Šojgu. V těchto místech mají být zřízena stanoviště, kde se budou vydávat teplá jídla a poskytovat první lékařská pomoc“.

„S přihlédnutím k tomu, že nám naši američtí partneři neposkytli údaje o oddělení teroristů z An Nusra a bojovníků Svobodné syrské armády, vytváříme na severu Aleppa směrem k dálnici Castello čtvrtý koridor, určený k bezpečnému průchodu ozbrojenců se zbraněmi“, nařídil ministr.

„Chtěl bych zdůraznit, že jsme se pro tento krok rozhodli výhradně kvůli zajištění bezpečnosti obyvatel Aleppa“, konstatoval ruský ministr.

„Jen za poslední dva týdny  bylo na pozice syrských vládních vojsk provedeno osm teroristických útoků za účasti 21 sebevražedných útočníků, s využitím tří BPL a 12 automobilů s výbušninou. Tyto útoky odnesly životy více než 500 lidí a přes 2 tisíce lidí byly zraněny,“ řekl ministr obrany RF Sergej Šojgu.

Počet obytných obcí, které podepsaly dohodu o příměří, stále roste. „Za poslední tři dny  už dalších 77 obcí podepsaly tuto odhodu o příměří. K dnešnímu dni tak podepsalo příměří 294 obce. Krom toho bylo lídry bojových uskupení podepsáno 61 prohlášení o zastavení bojových operací,“ prohlásil ministr.

Moskva zároveň vysílá do Ženevy svého vyjednavače ve věci stabilizace situace v Sýrii. Je také třeba zdůraznit, že jednání Moskvy bylo „spuštěno“ na žádost americké strany, resp. přímo na žádost Johna Carryho, který výslovně navíc požádal jako o vyjednavače zástupce ruské Hlavní správy generála Hadžimohametova se skupinou expertů, aby vypracovali opatření pro stabilizaci situace v regionu Aleppo“, řekl Šojgu.

Ministr zároveň zdůraznil, že Ministerstvo obrany  RF nabízí partnerům aby se místo „obviňovací rétoriky soustředili na realizaci dohod, dosažených v Moskvě a v Ženevě z předchozího týdne.“. Ministr rovněž prohlásil, že „dnes jsou zapotřebí konkrétní společné kroky pro zničení terorismu, a to bez podmínek“.

„Ministerstvo obrany Ruské federace je na tuto práci připraveno“, ujistil Šojgu.

Zdroj: TA TASS
Překlad: Ivan Kratochvíl, Radmila Zemanová-Kopecká

Video: TA TASS

 

Комментарии закрыты.

Discover tips for successful winter gardening and cold-weather crops at Winter Gardening on wiresummit.org .
Реклама
Реклама