Рубрики | Nezařazené, Prohlášení

Otevřený dopis Prezidentu Zemanovi k vyloučení paralympijského týmu RF

09 září 2016, Radmila Zemanová-Kopecká

Společnost česko-ruského přátelství považuje za naprosto zrůdné konání Mezinárodního paralympijského výboru (IPC), který bezdůvodně vyloučil ruskou výpravu z Paralympijských her. SČRP proto požádala českého prezidenta Miloše Zemana o vyjádření jeho postoje k této záležitosti.

J.E. Prezident České republiky
Miloš ZEMAN
Praha – Pražský hrad

 

Otevřený dopis Prezidentu ČR od SČRP ve věci vyloučení paralympijského týmu RF

 

V Praze, 8. září 2016

Vážený pane prezidente!

Obracíme se na Vás s prosbou, abyste vahou nejen svého úřadu, ale i osobní autority, vyjádřil svůj postoj vůči rozhodnutí Mezinárodního paralympijského výboru (IPC) ve věci vyloučení paralympijského týmu Ruské federace. Mezinárodní paralympijský výbor definitivně vyloučil celou ruskou paralympijskou výpravu kvůli údajnému, ruským státem organizovanému dopingu.

Dnes existují pochybnosti i o správnosti výsledků adntidopingové komise WADA ve věci olympijského týmu RF a ruský stát je rozhodnut podat žaloby k mezinárodním soudům, právě z důvodů možné předpojatosti WADA. Přesto, že z 1000 zpětně kontrolovaných vzorků z roku 2008 jich bylo údajně pozitivních 100 a jen 22 mělo patřit ruským sportovcům, nikdo jiný, než výprava Ruské federace potrestán nebyl. Kupodivu to byli většinou sportovci, jejichž účast mohla velmi pravděpodobně ohrozit medailové výsledky jiné země.

Co ale považuje Společnost česko-ruského přátelství za naprosto nepřijatelné a opovrženíhodné, je zrušení účasti ruských paralympioniků, kteří navíc s dopingovým problémem nemají vůbec nic společného. Stateční lidé, kteří dokázali překonat své handicapy a dosáhnout mimořádných sportovních výkonů, byli vyřazeni z účasti na Paralympijských hrách 2016 bez jediného konkrétního obvinění vůči nim. Jen pro upřesnění připomínáme, že na minulých Paralympijských hrách vedla mеdailovou tabulku Čína a Ruská federace byla na 2. místě.

Vážený pane prezidente,

olympijská myšlenka byla nejvíce popřena a pošlapána právě zrušením účasti ruských paralympioniků, protože mstít se na těch nejohroženějších je prostě nelidské a zrůdné, ať by šlo o výpravu kteréhokoli státu. Prosíme Vás proto o vyjádření Vašeho postoje k této záležitosti. Zároveň bychom byli velmi vděční za podporu alternativních Paralympijských her připravovaných v Ruské federaci, které se staly přirozeným důstojným výstupem vzniklé nekorektní situace.

S úctou,

 

Radmila Zemanová-Kopecká                                           Hana Palánová
předsedkyně SČRP                                                      místopředsedkyně SČRP

 

 

 

prezident-oh

Комментарии закрыты.

Реклама
Реклама